Hillside Villa Zemplén
0%
Hillside Villa Zemplén - luxus szálláshely

Hillside Villa Zemplén

Foglalás
0
No products in the cart.

Gyors futtában a környéken

author
krazsolt
december 21, 2023

Képek kellenek még!

Azt gondolom, hogy nincs olyan magyar, akinek Tokaj hallatán ne a bor jutna az eszébe. De mi van még a boron túl? Néhány Tokaj – Hegyaljai úti tippet és látnivalót gyűjtöttünk össze, amelyek könnyen elérhetőek Erdőhorvátiból is, a Hillside Villa-ból.

Tokaj-Hegyalja nem csak Tokaj városát, hanem a Szerencstől Sátoraljaújhelyik tartó vidéket értjük. E terület jelentős része szőlő ültetvények és olyan varázslatos települések, mint Erdőhováti is. Évszázadok óta termelnek itt szőlőt és készítenek bort, nemhiába a Tokaj-hegyaljai borvidék a Világörökség része. A dűlőkön túl Tokaj-Hegyalja települései rengeteg látnivalót, élményt tartogatnak. Mi most ezekből töredékét sorakoztatjuk fel.

Zempléni Múzeum, Szerencs

A Rákóczi család hosszú időn át voltak Tokaj-Hegyelja fő nemesi. Szerencsen is volt váruk, amely ma a Zempléni Múzeumnak ad otthont, ahol betekintést nyerhetünk a környék történelme mellett a szerencsi csokigyártás múltjába is.

Mádi Zsinagóga

Mád egy varázslatos városka. A történelmének egy fontos része a nemrégiben renovált Mádi Zsinagóga. Kihagyhatatlan élmény napnyugta után amikor is a csendet megtör a templom harangjának diszkrét kondulása.

Kopasz-hegy, Tokaj

Tokaj ikonikus jelképe az egykori tűzhányó, ami a maga 512 méterével szinte drámai méretűnek tűnik a 400 méterrel alatta lévő földhöz képest. Érdemes a tetejére feltúrázni, minden fáradtságot megér, amikor a TV-torony előtti tisztáson megpihenve meglátjátok a tájképet. A TV- toronyhoz szintén vezet fel kiépített autós út is.

Tokaj városa

Tokaj-Hegyalja névadója Tokaj, amely a Tisza és a Bodrog találkozásánál található meg. A belvárosa egy igazán hangulatos  barokk stílusú kis utcácskákból áll. Nagyon kellemes ott sétálgatni és, ha elfáradtatok, akkor számtalan bisztró, étterem közül választhattok kedvetekre.

A Bodrog és a Tisza

Ha folyó, akkor valamilyen vízi sportra mindenkinek megjön a kedve. Több helyen lehetőség is van kajak-kenu bérlésre, sétahajókázásra is.

Tolcsva

Szintén a tokaji bor egyik fő települése Tolcsva, melynek egyik jelképe a különleges tornyú Tolcsvai Kisboldogasszony Templom, ami a hazai gótika egy bámulatos alkotása. Tolcsva több templom és kastélynak is ad otthont, melyek újra gazdára találtak. Az egyik ilyen kastély a (volt) Desseffwy kastély, ami ma már Helia-D Herba-kastély névre hallgat, “ahol a szépségápolás élményét a tokaji aszú édesíti meg” – mondja a tulajdonos.

Tokaji borkóstolás

Ha szeretnétek a tokaji borokat megismerni egy borkóstolás keretében, akkor érdemes a Hercegkúti különleges pincesoron megtenni azt.

Rákócziak Sárospatakon

Kihagyhatatlan látnivaló a sárospataki vár, ami a többségnek ismerős lehet. Honnan? A pénztárcánkból, méghozzá az 500-s bankjegyről. Ez a középkori és barokk vár a Rákócziak egyik központja volt, valamint a hazai reneszánsz egyik ékköve.

Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem egy természeti csoda. Malomkőbányaként indult élete, majd lett belőle egy rejtett természeti csoda, ahol a fehér sziklák mélyén csillog egy kis tó. A szikláka falaiba a középkor bányászai hajlékot vájtak maguknak és ott is laktak. Elérhető autóval valamint egy kis túrával is, ha aktív kikapcsolódásra vágytok.

Sátoraljaújhely

A szlovák határ mellé szorult Sátoraljaújhely valaha egy jelentős város volt. Napjainkban, részben a  turizmusnak köszönhetően kezd feléledni. Nevét a város fölött magasodó, sátorra emlékeztető hegyekről kapta (Sátorhegy). A hegyek közt bújik meg a Zemplén Kalandpark, ahol rengeteg élményben lehet részünk. Többek között lehet libegőzni, bobozni, falmászás és egyebek vehetőek igénybe. Téli időszakban itt kap helyet a korcsolya pálya is.

Posted in Blog

Write a comment

+

Search Room

A kötelezően kitöltendő mezőket követi a *





hu_HUHungarian